Cara unik memakai sampin, oleh Salikin Sidek

CameraZOOM-20130624133111246

Sebelum saya masuk bahagian pemakaian sampin tu, nak juga puji memuji sikit di pagi hari ni (^^). Nak mulakan hari kenalah dengan kata-kata yang manis kan, hehe 🙂 Tadi terasa nak usha-usha balik majlis grand & glamour Zain & Che Ta, bukan nak tengok majlisnya pun tapi nak tenung-tenung balik sampin si Zain pakai.  Memang cantik sangat dengan motif  “hybrid” nya, iaitu gabungan motif-motif flora & juga diamond besar halus & super eksklusif sesuai dengan Zain yang handsome & berbadan sasa.  Too bad kami tak ada design yang lebih kurang dengan sampin Zain ni untuk customer-customer kami . Tapi seriously memang cantik (^^)

Berbalik pada tajuk asal entry ni, Dalam suasana musim kahwin ni kami suka sangat tengok gaya sampin yang dikenakan semasa majlis kahwin. Selalunya kita tengok ramai yang buat bunga di tepi semasa memakai sampin & ada juga yang suka gunakan pelbagai lagi cara untuk menunjukkan keunikan persalinan persandingan mereka . Disini saya ada satu video yang mengetengahkan Salikin Sidek sebagai pakar dalam pakaian melayu tradisional & bagaimana dia menggayakan beberapa cara pemakaian sampin yang sangat simple, unik dan mengambil masa yang amat singkat (kita masa kahwin dulu bukan main lama dok pintal, kepit, selit, pusing sampin sampai lunyai lah, haha) Salikin Sidek kata tak perlu nak kemas-kemas sangat pun, seni tu penting . Tapi tangan dia dengan tangan kita mestilah lain-lain kan. “Tak perlu nak kemas-kemas”  tangan dia bila buat, sambil gentel cekodok tepung pun still boleh jadi cantik sampinnya. Kalau dengan tangan kita, ada 4 , 5 pun tak tentu lagi nak cantik berseni 😦

Sekarang dah tahu, jadi belajar dan apply  ya (^^)v . Kalau mak andam u tak tahu, bagi dia tengok dulu video tu.

Semoga hari persandingan anda penuh berkat & seri 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s